Vlastivedné múzeum je bohatšie o ďalšie remeslá

28.12.2011 Vranov nad Topľou

Hanušovce nad Topľou 28. decembra (TASR) - Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou doplnilo v týchto dňoch svoju Dielňu starých remesiel o nové pomôcky. Ponuka pre aktívne trávenie voľného času na pôde tejto inštitúcie sa tak rozšírila o ďalšie činnosti.
\"Od nového roka ponúkneme deťom i dospelým ďalšiu možnosť prežívania bezprostredného kontaktu s tradičnými remeselnými činnosťami. Vďaka projektu Zážitkové múzeum v dotačnom systéme Ministerstva kultúry SR sme doplnili Dielňu starých remesiel o dlho zamýšľanú vypaľovaciu keramickú pec a nožný hrnčiarsky kruh,\" informovala TASR riaditeľka múzea Mária Kotorová-Jenčová.
Ako dodala, nový hrnčiarsky kruh prenesie návštevníkov múzea do minulosti a prostredníctvom tohto náčinia poháňaného nohou si môžu deti a dospelí vyskúšať poctivé starobylé hrnčiarstvo. Vďaka zakúpenej vypaľovacej peci bude možné vlastnoručne zhotovený výrobok z hliny zároveň vysušiť a neskôr vypáliť.
Novinky v Dielni starých remesiel budú zakomponované do podujatia s názvom Poldeň v múzeu, ktoré organizujú v Hanušovciach nad Topľou pravidelne pre skupiny školákov a ďalších návštevníkov. \"Okrem spomínanej práce s hlinou si tu môže každý vyskúšať tkanie na krosienkach i klasickom tkáčskom stave, zhotovenie šperku z medeného drôtu v štýle doby bronzovej, tepanie medeného plechu, drvenie obilia na trecom mlynčeku, alebo napríklad písanie cyriliky na voskovú tabuľku,\" uzavrela Kotorová-Jenčová.
 

Vyberte región